Utställningar

Nils-Oscar palace

2018 firade Autoseum 10-årsjubileum. Detta uppmärksammades på ett alldeles speciellt sätt. Nils Oscar Nilsson och hans svärfar Nils Oscar Nordström hedrades genom öppnandet av Nils-Oscar Palace. Det är dessa två herrar som skapat de ekonomiska förutsättningarna för att göra Autoseum till ett av Europas förnämsta museer. I ett separat showroom i bästa Las Vegas-stil finns unika fordon, spelautomater, roulettebord och allt annat som hör till denna världens kanske mest spektakulära nöjesmetropol.

Las Vegas      Autoseum = Sant

Barnens Autoseum

Den stora nyheten 2016 var att barnen fick ett eget separat museum. Mängder av spännande leksaker både från förr och nu. Fri entré för barn upp till 12 år, i sällskap med föräldrar som besöker museet.

www.latoys.se

Stefan Lill-Lövis utställning

En av svensk bilsports stora ikoner, Stefan ”Lill-Lövis” Johansson har en ny separat utställning.

Denna speglar hans framgångsrika karriär med bland annat nästan mer än 100 starter i Formel 1, Le Mans seger och mycket mer. Hans gokart, hans första bil (en FIAT) och inte minst en McLaren F1, pokaler, overaller, hjälmar, och ett rikt bildmaterial gör detta till något alldeles extra.

Svensk bilsporthistoria

Utställningen ger en överblick över Svensk Bilsporthistoria från tidigt 1900-tal fram till i dag.
Ett rikt bildmaterial och tävlingsbilar från skilda epoker gör detta till ett verkligt spännande tillskott.

Modellflygutställning

En unik utställning om modellflyg – den enda i Sverige.

Frasses & Mariannes musikmuseum

1964 läste Frasse för första gången om Thomas Alva Edison och blev så fascinerad av denne man att han inledde studier om Edison och ett intensivt samlande av Edison-fonografer. Samlingen tillhör i dag världens förnämsta.

Museet öppnade han tillsammans med sin livskamrat Marianne 1981, i den gemensamma bostaden på Peder Mörcks väg här i Simrishamn. Nu kunde han kombinera sitt arbete i Lundqvists Fiskaffär med att vara museichef i det egna museet.

Samlingen hade redan innan öppnandet blivit internationellt känd eftersom Frasse brevledes höll kontakten med ett flertal museer runt om i världen och han konsulterades inte sällan av Edison-museet i USA.

Förutom grammofoner och fonografer tillkom även många andra musikmaskiner som t.ex. speldosor och välljudande positiv som Frasse och Marianne gärna då och då drog ut och uppträdde med på gator och torg.

Under alla de år som Frasses Musikmuseum var öppet besöktes det förutom av en bred allmänhet även av många dignitärer från en lång rad länder och alla gladdes och imponerades av denna unika samling. Museet var öppet fram till år 2006. John Fransson, som allmänt kallades Frasse, började samla trattgrammofoner 1959 och under fem mycket intensiva år lade han grunden till sin imponerande samling. Ofta kom han över föremålen när han körde runt på landsbygden på Österlen med varubil och levererade kött.

John Fransson var född den 24:e november 1920 i Fågeltofta församling. Han avled på julafton 2009. Hans sambo Marianne Nilsson avled 2012.

Samtliga föremål finns nu bevarade i ”Stiftelsen Frasses och Mariannes Musikmuseum” och det är dessa som du som besökare, förhoppningsvis med stor respekt, tar del av.

www.frassesmusikmuseum.se

Gösta Werner

Gösta Werners konstverk ”Globe” beställdes av Statens konstråd inför öppnandet av Göteborg – Landvetters flygplats 1977. Konstverket utfördes av Handarbetets Vänner i Stockholm i spinnakerväv. Den ursprungliga bärande stålställningen tillverkades av Gärsnäs AB. För placeringen av konstverket på Autoseum 2016 har konstruktionen rekonstruerats. Under åren 1977–2003, då konstverket var placerat på Landvetter, var det försett med en motor som fick globen att rotera. Konstverket är utlånat av Statens konstråd till Gösta Werner sällskapet i Simrishamn för visningen på Autoseum. (Henrik Orrje
2016-04-08)

Globen ”tillverkades” inför öppnandet av Göteborg – Landvetters flygplats 1977. Den gjordes av Gösta Werner i spinnakerväv och mätte 2,75 m i diameter uppspänd på ett stålskelett tillverkat vid Gärsnäs AB. Monteringen gjordes i samarbete med ”Handarbetets Vänner”. Den prydde Landvetters incheckningshall fram till omkring 2000 då den togs ned i samband med ombyggnad.

Utöver den geografiska bakgrunden innehåller den meteorologiska fenomen i form av väderfronter och vindbälten med anknytning till Göstas Werners bakgrund som sjökapten och meteorolog.

”Globens” installation på Landvetter uppmärksammades av SVT kombinerat med intervjuprogram kring Göstas erfarenheter från livet till havs. (Björn Hellroth 2016-02-16)

Besök gärna Gösta Werner-museets hemsida!